Gemeenschap van goederen

Trouwen in gemeenschap van goederen

Nadat je de romantische vraag “wil je met mij trouwen” hebt beantwoord, komt uiteindelijk de minder sexy vraag: “onder welke voorwaarden gaan we trouwen?” Voordat je in het huwelijksbootje stapt moet je de keuze maken: trouw je in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Welke optie het beste bij jou past heeft alles te maken met jouw persoonlijke situatie. Ingewikkeld? Nee hoor! wij helpen je graag om inzicht te geven wat voor jou een goede keuze zal zijn. Wat betekent trouwen in gemeenschap van goederen?

Schulden & bezittingen: wie? wat? wanneer?

Wanneer je trouwt geldt de gemeenschap van goederen, dit is bij wet zo geregeld. Vanaf 2018 is dit aangepast en trouw je in beperkte gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden die voor het huwelijk van jou en je toekomstige partner samen waren en alles wat je tijdens het huwelijk samen krijgt, vallen onder deze beperkte gemeenschap van goederen. Een goed voorbeeld is het huis waar jullie samen in wonen en samen hebben gekocht. Bezittingen en schulden die alleen van jou (of je aanstaande) waren voordat je trouwde vallen niet in deze gemeenschap. Denk aan de woning waar je samen in woont maar waar alleen jij eigenaar van bent.

Scheiden doet leiden

Stel je trouwt onder deze beperkte gemeenschap van goederen en jouw partner blijkt toch niet de prins(es) op het witte paard, jullie gaan scheiden. Je partner en jij krijgen ieder 50% van de bezittingen maar ook van eventuele schulden, die onder de gemeenschap van goederen vallen. Alle bezittingen en schulden die voor de dag van je leven, alleen van jou waren vallen hier buiten. Een uitzondering hierop zijn erfenissen en schenkingen. Deze hoef je bij het ontbinden van het huwelijk nooit te delen. Je kunt nog steeds in volledige gemeenschap van goederen trouwen: de regeling van voor 2018. Dit zul je voorafgaand aan je droomdag bij de notaris moeten regelen. In dit geval worden alle bezittingen en schulden gedeeld, ook wanneer deze voor het huwelijk door  één van de partners-to-be zijn gemaakt.

Een goed begin, is het halve werk 

Wanneer je bezittingen of misschien wel schulden apart wilt houden dan kun je trouwen onder huwelijkse voorwaarden. In dit geval stel je samen met een notaris, een overeenkomst op waarin je dit vastlegt. Hierover later meer. Saaie kost dit? Misschien wel, het is niet alleen maar een grote droom zo’n trouwdag. Na het jawoord ga je samen verder, als partners, in voor- en ook in tegenspoed. Het is fijn wanneer je, voordat de ceremonie gesloten is, deze zaken goed geregeld hebt. 

Say yes to the dress

Gelukkig zijn de meeste keuzes die je moet maken voor de dag van je leven, niet zo saai en een stuk eenvoudiger. Helemaal wanneer je het team van Brides by Fem inschakelt! Onze stylistes zijn DE experts om je te helpen om antwoord te geven op de allerleukste vraag: “do you say yes to the dress?” In de allergrootste bruidsmodezaak van Noord Nederland, in onze spiksplinternieuwe winkel in Roden, centraal gelegen aan de A7, nemen wij graag alle tijd voor jou en jouw entourage. Brides by Fem helpt jou graag een keuze te maken uit onze fantastische collectie van enkel de beste en mooiste bruidsmerken. Maak een pasafspraak en wij zorgen voor de rest!

Klik hier om direct een pasafspraak te maken!

Meer info:

Deel met je vrienden: