Geregistreerd partnerschap versus huwelijk

verschil geregistreerd partnerschap en trouwen

Hoewel de meeste mensen denken dat een geregistreerd partnerschap zonder en trouwen met een feestje is, is het tegendeel waar. Het geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende samenlevingsvorm, net als het burgerlijk huwelijk. Er gelden hierbij dezelfde voorwaarden als voor een huwelijk. Zo moeten jij en je partner ouder dan 18 jaar zijn. Ook mag je niet met iemand anders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Verder mag je net als bij een huwelijk geen geregistreerd partnerschap aangaan met familieleden. 

Geregistreerd partnerschap versus het burgerlijk huwelijk

Wat is het wezenlijke verschil tussen beide samenlevingsvormen? Eigenlijk zit dat voornamelijk in de wijze waarop je besluit om een punt achter de relatie te zetten. Het geregistreerd partnerschap kun je buiten de rechter om ontbinden. Jij en je partner moeten het wel eens zijn en jullie mogen geen minderjarige kinderen hebben. Bij een huwelijk kun je kiezen voor een scheiding van tafel en bed. In dit geval blijf je volgens de wet met elkaar getrouwd. Dit kan bijvoorbeeld een oplossing zijn wanneer je van je geloof niet mag scheiden. Of wanneer een echtscheiding, waarbij wel alle juridische en plichten van het huwelijk komen te vervallen, te duur is. Maar je maakt je relatie natuurlijk niet officieel met de intentie om elkaar daarna het leven zuur te gaan maken en om uiteindelijk afscheid van elkaar te nemen. 

In better and worse, in sickness and health

Een huwelijk en een geregistreerd partnerschap hebben meer overeenkomsten dan verschillen. In beide gevallen mag je de achternaam van je partner gebruiken en beloof je elkaar “in better and worse, in sickness and health”. Jullie zijn elkaars wettige erfgenaam en bij beide vormen blijven bezittingen en schulden die je had vóórdat je je relatie officieel maakte, van jou. Daarentegen is dat wat je samen opbouwt tijdens het huwelijk wel van jullie beiden en dat is bij geregistreerd partnerschap niet anders. Wil je dit niet? Dan kun je dit in beide gevallen regelen en vastleggen bij de notaris. 

Wat is de dresscode bij het sluiten van een geregistreerd partnerschap                                            

Wanneer je trouwt zeg je “ ja” tegen elkaar: altijd de tranentrekker van de dag. Wanneer je dit romantische moment wilt beleven zonder burgerlijk huwelijk dan kan dat ook, want bij een geregistreerd partnerschap mag je zelf bepalen hoe de ceremonie eruit ziet. En dat je bij een geregistreerd partnerschap geen trouwjurk aan mag, is al helemaal een fabeltje! Misschien kies je er voor om het allemaal iets minder formeel aan te pakken. In de zeer uitgebreide collectie van de grootste bruidsmodewinkel van het noorden vind je ook trouwjurken die “iets minder trouwjurk” zijn. Minder wit, minder tule, minder glitter en glamour maar wel feestelijk. Maak een pasafspraak, ook wanneer het geregistreerd partnerschap beter bij jouw situatie past! Het team van Brides by Fem denkt graag met je mee.

Deel met je vrienden: